Σχετικά με εμάς

 Στην όψη ενός νέου ιστότοπου που σχετίζεται με την ιστορία (όπως προδίδει ο τίτλος του), εύλογα γεννάται η απορία, “στην εποχή του διαδικτύου και των διαδικτυακών εγκυκλοπαιδειών, ποιός ο σκοπός μιας νέας ιστοσελίδας που να καταπιάνεται με τα ιστορικά;” Η απάντηση κρύβεται σε δύο γνωμικά, δύο λαμπρών προσωπικοτήτων της ιστορίας, του Κικέρωνα ο οποίος αν και φιλόσοφος επαίνει την ιστορία με το “Historia magistra vitae” (μτφ η Ιστορία διδάσκει) και του Θουκυδίδη, ο οποίος αν και Ιστορικός συνδέει το αντικείμενο του με αυτό του Κικέρωνα λέγοντας “Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων”.

 Στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαστε ουτε φιλόσοφοι, ούτε ιστορικοί, παρά μια ομάδα ατόμων που την απασχολούν καθημερινά πράγματα του παρόντος & έχουν το βλέμμα τους στο μέλλον, στο γενικό μέλλον, το κοινωνικό, το προσωπικό, το εθνικό κοκ. Για να δοθούν απαντήσεις στα ολοένα διογκώμενα προβλήματα του παρόντος & για να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για το δύσκολο αύριο, είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στο παρελθόν και να διδαχτούμε από όσα απλόχερα έχει να μας διδάξει η ιστορία. Διαμάχες, ζωτικοί χώροι, μεγάλες δυνάμεις, χάρτες και συνθήκες δεν είναι ορολογίες ξεχασμένες μέσα σε σκονισμένα ιστορικά βιβλία, μα αποτελούν τον πυρήνα των γεγονότων στην εποχή μας, μια εποχή που όπως και η ιστορία άλλωστε δείχνει να κάνει κύκλους.

 Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να πούμε σε ποιον ιστορικό κύκλο ζούμε, ούτε θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα γεγονοτα που βιώνουμε υπό ένα ιστορικό πρίσμα. Αυτός ο ιστοτοπος είναι η προσπάθεια κάποιων ατόμων να διδαχθούν από την ιστορία και να καταθέσουν τις δικές τους οπτικές σχετικά με ιστορικά γεγονότα και την πιθανή συσχέτιση τους στο σήμερα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, τουναντίον επιζητούμε την επιείκεια του αναγνώστη σε τυχόν αστοχίες ή λάθη που θα γίνουν από την ομάδα μας.

 Σε αυτό το ταξίδι στα πεπραγμένα των πολιτισμών και των εθνών, σας θέλουμε δίπλα μας, όχι μόνο ως αναγνώστες αλλα και ως εν δυνάμει συνδημιουργούς περιεχομένου. Επιζητούμε τον σχολιασμό σας, την άποψη σας, τις διορθώσεις καθώς και την στήριξη σας, διαμοιράζοντας τον ιστότοπο στα κοινωνικά σας δίκτυα. Αυτό που διαχωρίζει την ιστορία από τα παραμύθια, δεν είναι το ύφος των γραπτών, αλλά η αλήθεια που περικλείουν. Σε αυτη την εισαγωγή προσπαθήσαμε να μείνουμε πιστοί στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας, γράφοντας με λίγοτερο τυπικό ύφος αλλά παραθέτοντας το τι θα περιέχει αυτός ο ιστότοπος “Αληθινές ιστορίες από αληθινούς ανθρώπους”.

Με εκτίμηση,

Η συντακτική ομάδα του Historymania.gr