Η πολιορκία της Ορλεάνης και η σωτηρία της πόλης απο την Ιωάννα της Λωρραίνης. Ένα απο τα σημαντικότερα γεγονότα του Εκατονταετούς πολέμου.

Η πολιορκία της Ορλεάνης (12 Οκτωβρίου 1428 – 8 Μαΐου 1429) ήταν το ορόσημο του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας . Ήταν η πρώτη μεγάλη στρατιωτική νίκη του γαλλικού στρατού που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα στη μάχη του Αζενκούρ το 1415, και επίσης η πρώτη ενώ η Ιωάννα της Λωρραίνης ήταν με τον Γαλλικό στρατό. Η πολιορκία έλαβε χώρα στο απόγειο της αγγλικής ισχύος κατά τα μεταγενέστερα στάδια του πολέμου . Η πόλη είχε στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Η συναίνεση μεταξύ των συγχρόνων ήταν ότι ο Άγγλος αντιβασιλέας, Ιωάννης του Λάνκαστερ, θα είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο του αδερφού του, του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Ε ‘ να κατακτήσει όλη τη Γαλλία, αν έπεφτε η Ορλεάνη. Για μισό χρόνο οι Άγγλοι και οι Βουργουνδοί σύμμαχοί τους φαινόταν να κερδίζουν, αλλά η πολιορκία κατέρρευσε εννέα ημέρες μετά την άφιξη της Ιωάννας.

Η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία εκείνη την εποχή. Οι Άγγλοι και οι Βουργουνδοί κατέχουν σχεδόν την μισή χώρα.

Η πολιορκία της Ορλεάνης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου , μια κληρονομική διαμάχη για τον γαλλικό θρόνο μεταξύ των οίκων της Γαλλίας και της Αγγλίας . Η σύγκρουση είχε ξεκινήσει το 1337 όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Γ’ αποφάσισε να διεκδικήσει τον γαλλικό θρόνο , μια αξίωση που βασιζόταν στην ιδιότητά του ως γιου της Ισαβέλλας της Γαλλίας και επομένως της αμφισβητούμενης γαλλικής βασιλικής γραμμής.

Μετά από μια αποφασιστική νίκη στο Αζενκούρ το 1415, οι Άγγλοι είχαν το πάνω χέρι στη σύγκρουση, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της βόρειας Γαλλίας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Τρουά του 1420, ο Ερρίκος Ε ‘ της Αγγλίας έγινε αντιβασιλιάς της Γαλλίας. Με αυτή τη συνθήκη, ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Αικατερίνη , την κόρη του Γάλλου βασιλιά, Καρόλου VI , και στη συνέχεια μετά τον θάνατο του Καρόλου θα διαδεχόταν τον γαλλικό θρόνο. Ο Κάρολος, ο διάδοχος της Γαλλίας και γιος του Γάλλου βασιλιά, αποκληρώθηκε τότε. 

Η οχυρή πόλη της Ορλεάνης είχε στρατηγική θέση πάνω στις διαβάσεις του ποταμού Λίγηρα στη βορειοκεντρική Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας ήταν η βορειότερη πόλη που παρέμεινε πιστή στο γαλλικό στέμμα του Βαλουά. Οι Άγγλοι και οι Βουργουνδοί σύμμαχοί τους έλεγχαν την υπόλοιπη βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού. Η θέση της Ορλεάνης πάνω στον μεγάλο ποταμό την έκανε το τελευταίο εμπόδιο για μια Αγγλική εκστρατεία στην κεντρική Γαλλία. Η Αγγλία έλεγχε ήδη τη νοτιοδυτική ακτή της Γαλλίας.

Κατάσταση της σύγκρουσης

Μετά απο τη σύντομη αντιπαράθεση στο Ενό το 1425–26, οι Άγγλοι και οι Βουργουνδοί ανανέωσαν τη συμμαχία τους και οργάνωσαν νέα επίθεση εναντίον της Γαλλίας και του διαδόχου Κάρολου το 1427. Η περιοχή της Ορλεάνης νοτιοδυτικά του Παρισιού ήταν καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για τον έλεγχο του ποταμού Λίγηρα , αλλά επίσης και για την σύνδεση των αγγλικών κατεχόμενων εδαφών στα βόρεια και δυτικά με αυτά της Βουργουνδίας στα ανατολικά. Τα γαλλικά όπλα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά πριν από την αγγλοβουργουνδική επίθεση μέχρι την πολιορκία του Μονταργή στα τέλη του 1427, όταν κατάφεραν να λύσουν την πολιορκία του. Η επιτυχία του Μονταργή, η πρώτη αποτελεσματική γαλλική δράση εδώ και χρόνια, ενθάρρυνε τις σποραδικές εξεγέρσεις στην κατεχόμενη από τους Άγγλους περιοχή του Μέιν απειλώντας έτσι να αναιρέσει τα πρόσφατα αγγλικά κέρδη.

Οι τακτικές πολιορκίας ήταν ένα κρίσιμο μέρος του μεσαιωνικού 
πολέμου , ειδικά από τον 11ο αιώνα Κ.Χ., όταν τα κάστρα έγιναν πιο διαδεδομένα στην Ευρώπη και οι πολιορκίες ήταν περισσότερες από τις μάχες σe ανοιχτό πεδίο. 

Τα κάστρα και οι οχυρωμένες πόλεις προσέφεραν προστασία τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στις ένοπλες δυνάμεις και παρουσίασαν μια σειρά αμυντικών χαρακτηριστικών που, με τη σειρά τους, οδήγησαν σε καινοτομίες στα όπλα, την τεχνολογία πολιορκητικών μηχανών και τις στρατηγικές. 

Ωστόσο, οι Γάλλοι απέτυχαν να εκμεταλλευτούν τον απόηχο της νίκης στο Μονταργή επειδή η γαλλική αυλή είχε εμπλακεί σε μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας. Η εσωτερική γαλλική σύγκρουση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο οπου Γάλλοι αντάρτες πολεμούσαν μεταξύ τους μέχρι τα μέσα του 1428. Οι Άγγλοι εκμεταλλεύτηκαν τη γαλλική παράλυση για να συγκεντρώσουν νέες ενισχύσεις στην Αγγλία στις αρχές του 1428, συγκεντρώνοντας μια νέα δύναμη 2.700 ανδρών που έφερε ο Τόμας Μοντακιού 4ος Κόμης του Σάλσμπερι , που θεωρούνταν ο πιο αποτελεσματικός Άγγλος διοικητής της εποχής.  Οι άντρες του ενισχύθηκαν από νέες δυνάμεις που αυξήθηκαν στη Νορμανδία και το Παρίσι, ενώ ενώθηκαν και με στρατιώτες από τη Βουργουνδία, σε συνολική δύναμη που έφτανε πιθανώς έως και 10.000.

Στο πολεμικό συμβούλιο την άνοιξη του 1428, ο Άγγλος αντιβασιλέας Ιωάννης, Δούκας του Μπέντφορντ καθόρισε ότι ο κύριος στόχος των αγγλικών εκστρατειών θα ήταν προς τα δυτικά, για να εξοντώσουν τις δυνάμεις του Αρμανιάκ στο Μέιν και να πολιορκήσουν το Ανζέρ . Η πόλη της Ορλεάνης δεν ήταν αρχικά σε αυτό το σχέδιο. Ο Κάρολος, δούκας της Ορλεάνης βρισκόταν εκείνη την εποχή σε αγγλική αιχμαλωσία και θα ήταν αντίθετο σύμφωνα με τα έθιμα του ιπποτικού κώδικα να αρπάξει τους τίτλους και τις κτήσεις ενός αιχμαλώτου. Ο Μπέντφορντ συμφώνησε να αφήσει ήσυχη την Ορλεάνη, αλλά, για κάποιο λόγο, άλλαξε γνώμη λίγο μετά την άφιξη των αγγλικών ενισχύσεων υπό τον Σάλσμπερι τον Ιούλιο του 1428. Σε ένα υπόμνημα που γράφτηκε τα επόμενα χρόνια, ο Μπέντφορντ εξέφρασε ότι η πολιορκία της Ορλεάνης μάλλον ήταν ιδέα του Σάλσμπερι και όχι δική του.  

Η προσέγγιση του Σάλσμπερι 

Μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, ο κόμης του Σάλσμπερι σάρωσε την ύπαιθρο νοτιοδυτικά του Παρισιού ανακτώντας όλη την περιοχή. Στη συνέχεια, αντί να συνεχίσει νοτιοδυτικά προς την Ανζέρ, ο Σάλσμπερι στράφηκε απότομα νοτιοανατολικά προς την Ορλεάνη. Στη συνέχεια ο Σάλσμπερι παρέκαμψε την πόλη για να καταλάβει την ύπαιθρο δυτικά της. Έφτασε στον ποταμό Λίγηρα στο Meung-sur-Loire, το οποίο κατέλαβε αμέσως (ένα απόσπασμα των ανδρών του διέσχισε τον ποταμό στη συνέχεια για να λεηλατήσει το αβαείο του Κλερί). Πίεσε λίγο κάτω από το ποτάμι, προς την κατεύθυνση του Μπλουά, για να πάρει τη γέφυρα και το κάστρο του Beaugency . Ο Σάλσμπερι στη συνέχεια διέσχισε τον Λίγηρα και στράφηκε προς την Ορλεάνη από τα νότια. Μετά έφτασε στο Όλιβετ , μόλις ένα μίλι νότια της Ορλεάνης, στις 7 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, ένα αγγλικό απόσπασμα, υπό τον Τζόν ντε λα Πόλε , είχε σταλεί για να καταλάβει τις περιοχές του ποταμού, ανατολικά της Ορλεάνης. Στη συνέχεια η Ορλεάνη αποκόπηκε και περικυκλώθηκε.

Η Ορλεάνη κατα την περίοδο της Πολιορκίας

Επάνδρωντας τις άμυνες της Ορλεάνης, ο Ιωάννης του Ντουνουά είχε δεί την Αγγλική περικύκλωση και φρόντισε να προετοιμάσει την πόλη για πολιορκία. Ο Ντουνουά περίμενε σωστά ότι οι Άγγλοι θα στόχευαν στη γέφυρα, μήκους σχεδόν 400 μέτρων, που οδηγούσε από τη νότια ακτή του Λίγηρα στο κέντρο της πόλης της Ορλεάνης στη βόρεια ακτή. Η γέφυρα περνούσε πάνω από το παραποτάμιο νησί του Αγίου Αντωνίου, μια τοποθεσία κλειδί για τον Σάλσμπερι που εκεί θα μπορούσε να τοποθετήσει τις πολιορκητικές μηχανές του οι οποίες θα ήταν εντός εμβέλειας του κέντρου της πόλης της Ορλεάνης. 

Στο νότιο άκρο της γέφυρας υπήρχε μια πύλη – φρούριο με πυργίσκους, οι Τουρέλλες , που βρισκόταν στον ποταμό, συνδεδεμένη με μια κινητή γέφυρα στη νότια όχθη. Ο Ντουνουά ύψωσε γρήγορα ένα μεγάλο χωματουργικό προπύργιο στην ίδια τη νότια ακτή, την οποία επάνδρωσε με το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων του, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο οχυρωμένο συγκρότημα για την προστασία της γέφυρας. Κατόπιν διαταγής του, τα νότια προάστια της Ορλεάνης εκκενώθηκαν και όλες οι δομές ισοπεδώθηκαν για να μην δοθεί στους Άγγλους κάλυψη.

Πρώιμα στάδια της πολιορκίας

Επίθεση στις Τουρέλλες

Σχέδιο που δείχνει απο δέξια προς αριστερά, το μοναστήρι των Αυγουστίνων, τον περίβολο και τις Τουρέλλες, την γέφυρα και τέλος την πόλη της Ορλεάνης

Η πολιορκία της Ορλεάνης ξεκίνησε επίσημα στις 12 Οκτωβρίου 1428 με βομβαρδισμό πυροβολικού. Οι Άγγλοι επιτέθηκαν στην πύλη στις Τουρέλλες στις 21 Οκτωβρίου, αλλά οι επιτιθέμενοι συγκρατήθηκαν από την γαλλική άμυνα με βέλη, δίχτυα, ζεματισμένο λάδι, αναμμένα κάρβουνα και ασβέστη. Οι Άγγλοι αποφάσισαν να αποφύγουν μια νέα κατά μέτωπο επίθεση και ξεκίνησαν να υποσκάψουν το προπύργιο. Οι Γάλλοι απάντησαν με δικά τους λαγούμια, υποσκάπτοντας τα Αγγλικά και βάζοντας τα φωτιά στις 23 Οκτωβρίου. Αλλά το προπύργιο στις Τουρέλλες  έπεσε την επόμενη ημέρα μετά απο ξαφνική επίθεση, οι Γάλλοι υποχώρησαν και γκρέμισαν μερικές από τις καμάρες της γέφυρας για να αποτρέψουν τους Άγγλους να φτάσουν μέσα στην πόλη.  

Με την πτώση του προπυργίου στις Τουρέλλες, η Ορλεάνη φαινόταν καταδικασμένη. Όμως η έγκαιρη άφιξη του Στρατάρχη ντε Μπουσάκ με σημαντικές γαλλικές ενισχύσεις εμπόδισε τους Άγγλους να επισκευάσουν και να διασχίσουν τη γέφυρα και να καταλάβουν αμέσως την Ορλεάνη. Οι Άγγλοι υπέστησαν άλλη μια αποτυχία δύο ημέρες αργότερα, όταν ο κόμης του Σάλσμπερι χτυπήθηκε στο πρόσωπο από συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν από πυρά κανονιού ενώ επέβλεπε την εγκατάσταση τους στους πύργους των Τουρελλών. Οι επιχειρήσεις των Άγγλων ανεστάλησαν ενώ ο Σάλσμπερι μεταφέρθηκε στη Μεούνγκ για να αναρρώσει, αλλά μετά από περίπου μία εβδομάδα, πέθανε από τα τραύματά του.  

H πρόοδος της πολιορκίας

Η ηρεμία στις αγγλικές επιχειρήσεις μετά τον τραυματισμό και τον θάνατο του Σάλσμπερι έδωσε στους πολίτες της Ορλεάνης χρόνο να γκρεμίσουν τις εναπομείνασες καμάρες της γέφυρας, καθιστώντας αδύνατη τη δυνατότητα γρήγορης επισκευής και άμεσης επίθεσης. Ο νέος διοικητής της πολιορκίας που διορίστηκε από τον Μπέντφορντ στα μέσα Νοεμβρίου, ο Γουίλιαμ ντε λα Πόλ, ο κόμης του Σάφολκ αποφάσισε να περικυκλώσει την πόλη και να την κάνει να λιμοκτονήσει. Δεν είχε όμως αρκετούς άντρες για να περικυκλώσει την πόλη με συνεχείς χαρακώματα, κι αυτό δημιούργησε μια σειρά από γαλλικές εξορμήσεις. Τους επόμενους μήνες, επτά αγγλικά οχυρά δημιουργήθηκαν στη βόρεια όχθη και τέσσερα στη νότια όχθη, με το μικρό παραποτάμιο νησί του Καρλομάγνου (δυτικά της Ορλεάνης) να ελέγχει τις γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες. 

Χάρτης της πολιορκίας που απεικονίζει την πόλη και τις Αγγλικές θέσεις και οχυρωματικά έργα

Το χειμώνα, μια Βουργουνδική δύναμη που αριθμούσε περίπου 1.500 άνδρες έφτασε για να υποστηρίξει τους Άγγλους πολιορκητές. Η περικύκλωση της πόλης με τη δημιουργία χαρακωμάτων δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Γάλλοι πολεμιστές έκαναν επανειλημμένες εξόδους για να παρενοχλήσουν τους εργάτες των οχυρωματικών έργων και καταστρέφοντας συστηματικά πολλά κτήρια στα προάστια για να μην λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τους Άγγλους κατά τους χειμερινούς μήνες. Την άνοιξη του 1429, τα αγγλικά στρατεύματα κάλυπταν μόνο το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης, με τα βορειοανατολικά να μένουν ανοιχτά. Μεγάλες ομάδες Γάλλων στρατιωτών μπορούσαν να παραμερίσουν τις περιπολίες και να κινηθούν μέσα και έξω από την πόλη μεταφέροντας προμήθειες και ενισχύσεις. 

Στη νότια όχθη, το αγγλικό κέντρο ήταν το συγκρότημα της γέφυρας αποτελούμενο απο τις Τουρέλλες και το μοναστήρι των Αυγουστίνων οπου οι Άγγλοι το είχαν οχυρώσει. Στη βόρεια όχθη του Λίγηρα, στην άλλη πλευρά της γέφυρας του Καρλομάγνου, βρισκόταν η Βαστίλη του Σέντ Λορέντ, το μεγαλύτερο αγγλικό προπύργιο και το κέντρο των αγγλικών επιχειρήσεων. Πάνω από αυτό υπήρχαν μια σειρά από μικρότερα έργα, Στη συνέχεια ήταν το μεγάλο βορειοανατολικό χάσμα που καλύπτονταν κυρίως από πυκνό δάσος. Τέλος, περίπου 2 χλμ. ανατολικά της πόλης, στη βόρεια όχθη, υπήρχε η απομονωμένη Βαστίλη του Αγίου Λουπ.

Η θέση της Ορλεάνης φαινόταν ζοφερή. Αν και οι Γάλλοι εξακολουθούσαν να διατηρούν απομονωμένα οχυρά στα βορειοανατολικά οποιαδήποτε ανακούφιση θα έπρεπε να έρθει από το Μπλουά , στα νοτιοδυτικά, εκεί ακριβώς όπου οι Άγγλοι είχαν συγκεντρώσει τις μεγλύτερες δυνάμεις τους. Οι προμήθειες έπρεπε να ακολουθήσουν επικίνδυνες κυκλικές διαδρομές γυρίζοντας γύρω για να φτάσουν στην πόλη από τα βορειοανατολικά. Λίγοι τα κατάφεραν και η πόλη άρχισε σύντομα να αισθάνεται την πείνα. Η πτώσης της Ορλεάνης, θα καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατη την ανάκτηση του βόρειου μισού της Γαλλίας και θα αποδεικνυόταν μοιραίο χτύπημα για την προσπάθεια του διαδόχου Καρόλου να ανακτήσει τα χαμένα Γαλλικά εδάφη. Όταν οι Γάλλοι ευγενείς συναντήθηκαν στο Σινόν τον Σεπτέμβριο του 1428, πίεσαν το διάδοχο να συνάψει ειρήνη με τον Φίλιππο Γ’ της Βουργουνδίας «με κάθε τίμημα». 

Μάχη των Ρέγγων

Η απειλή της πτώσης της Ορλεάνης είχε ωθήσει τους παρτιζάνους του Richemont και του La Trémoille να κάνουν μια γρήγορη προσωρινή εκεχειρία τον Οκτώβριο του 1428. Στις αρχές του 1429, ο Κάρολος, κόμης του Κλερμόντ συγκέντρωσε μια γαλλοσκωτσέζικη δύναμη στο Μπλουά για την ανακούφιση της Ορλεάνης. Στο άκουσμα της αποστολής μιας αγγλικής συνοδείας ανεφοδιασμού από το Παρίσι, υπό τη διοίκηση του Sir John Fastolf για τα αγγλικά στρατεύματα πολιορκίας, ο Κλερμόντ αποφάσισε να κάνει μια παράκαμψη για να την αναχαιτίσει. Μαζί του ήρθε μια δύναμη από την Ορλεάνη υπό τον Ιωάννη του Ντουνουά, η οποία είχε καταφέρει να γλιστρήσει πέρα ​​από τις αγγλικές γραμμές. Οι δυνάμεις συναντήθηκαν και επιτέθηκαν στην αγγλική συνοδεία στις 12 Φεβρουαρίου, σε μια μάχη που έμεινε γνωστή ως η Μάχη των Ρέγγων, λόγω του φορτίου της συνοδείας που περιλάμβανε μεγάλη προμήθεια ψαριών. 

Οι Άγγλοι, έχοντας επίγνωση της περικυκλωσης τους απο τα Γαλλικά στρατεύματα σχημάτισαν ένα τείχος με τα βαγόνια ανεφοδιασμού, επανδρωνοντας τα με τοξότες. Ο Κλερμόν διέταξε τους Γάλλους να συγκρατηθούν και να αφήσουν το κανόνι τους να κάνει τη ζημιά. Αλλά τα σκωτσέζικα συντάγματα, με επικεφαλής τον Ιωάννη, Στιούαρτ του Ντάρνλι παράκουσαν τις εντολές και όρμησαν κατά των Άγγλων. Οι Γάλλοι δίστασαν, αβέβαιοι για το αν θα ακολουθήσουν ή θα παραμείνουν πίσω όπως είχαν διαταχθεί. Βλέποντας τους Γάλλους να ακινητοποιούνται ή να ακολουθούν δειλά, οι Άγγλοι βρήκαν την ευκαιρία. Το αγγλικό ιππικό βγήκε από το φρούριο των βαγονιών και όρμησε κατά των απομονωμένων Σκωτσέζων και τους διέλυσε. Επικράτησε αναταραχή και πανικός και οι Γάλλοι υποχώρησαν. Ο Στιούαρτ του Ντάρνλι σκοτώθηκε και ο Ιωάννης του Ντουνουά τραυματίστηκε. Ο Fastolf έφερε θριαμβευτικά τις προμήθειες στους Άγγλους στρατιώτες στην Ορλεάνη τρεις μέρες αργότερα. 

Η ήττα αυτή ήταν καταστροφική για το γαλλικό ηθικό. Αμέσως ακολούθησαν καυγάδες και αλληλοκατηγορίες καθώς ο Κλερμόν και ο Ντουνουά κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την καταστροφή. Ο Κλερμόν, αηδιασμένος, άφησε την πόλη και αποσύρθηκε στα κτήματά του, αρνούμενος να συμμετάσχει περαιτέρω. Για άλλη μια φορά, ο διάδοχος Κάρολος συμβουλεύτηκε να κάνει έκληση για ειρήνη με τη Βουργουνδία και αν αυτό αποτύχει, να σκεφτεί να παραιτηθεί και να αποσυρθεί στο Ντοφίν , ίσως ακόμη και να εξοριστεί στη Σκωτία.  

Πρόταση παράδοσης 

Τον Μάρτιο, ο Ιωάννης του Ντουνουά έκανε μια προσφορά στον Φίλιππο Γ’ της Βουργουνδίας, προσφέροντάς του να του παραδώσει την Ορλεάνη, για να κρατήσει ως ουδέτερη περιοχή για λογαριασμό του αιχμάλωτου ετεροθαλούς αδελφού του Καρόλου, Δούκα της Ορλεάνης. Μια ομάδα ευγενών και αστών από την πόλη πήγε στον Φίλιππο για να προσπαθήσει να πείσει τον Δούκα του Μπέντφορντ να άρει την πολιορκία, ώστε η Ορλεάνη να παραδοθεί στη Βουργουνδία. Η Βουργουνδία θα μπορούσε να διορίσει τους κυβερνήτες της πόλης για λογαριασμό του Δούκα της Ορλεάνης, οι μισοί φόροι της πόλης θα πήγαιναν στους Άγγλους, οι άλλοι μισοί θα πήγαιναν για τα λύτρα του φυλακισμένου δούκα, μια συνεισφορά 10.000 χρυσών κορωνών επρόκειτο να μεταφερθεί στο Μπέντφορντ για τα πολεμικά έξοδα και οι Άγγλοι θα αποκτούσαν στρατιωτική πρόσβαση μέσω της Ορλεάνης, όλα αυτά με αντάλλαγμα την άρση της πολιορκίας και την παράδοση της πόλης στους Βουργουνδούς. 

Η συμφωνία θα έδινε στους Άγγλους την ευκαιρία να περάσουν από την Ορλεάνη και να χτυπήσουν το Bourges , τη διοικητική πρωτεύουσα του διαδόχου, που ήταν το κύριο κίνητρο για την ίδια την πολιορκία. Η Βουργουνδία έσπευσε στο Παρίσι στις αρχές Απριλίου για να πείσει τον Άγγλο αντιβασιλέα Ιωάννη του Μπέντφορντ να δεχτεί την προσφορά. Αλλά ο Μπέντφορντ αρνήθηκε να παραδώσει το “βραβείο του”. Ο απογοητευμένος Φίλιππος απέσυρε τους Βουργουνδούς στρατιώτες του από την Αγγλική πολιορκία. Το απόσπασμα της Βουργουνδίας έφυγε στις 17 Απριλίου 1429, και άφησε τους Άγγλους με έναν εξαιρετικά μικρό στρατό για να συνεχίσουν την πολιορκία. Η απόφαση αποδείχθηκε μια χαμένη ευκαιρία, και ένα τρομερό λάθος μακροπρόθεσμα για τους Άγγλους.  

Η άφιξη της Ιωάννας στην Ορλεάνη 

Ήταν ακριβώς την ημέρα της Μάχης των Ρέγγων που μια νεαρή Γαλλίδα αγρότισσα, η Ιωάννα της Λωραίνης, συναντήθηκε με τον Ρομπέρτο του Μπονρικούρτ προσπαθώντας να εξηγήσει στον δύσπιστο καπετάνιο ότι είχε μια θεϊκή αποστολή να σώσει τον διάδοχο Κάρολο και να τον οδηγήσει στη βασιλική του στέψη στη Ρεμς . Είχε συναντηθεί και είχε απορριφθεί από τον Μπονρικούρτ ήδη δύο φορές στο παρελθόν, αλλά προφανώς αυτή τη φορά συναίνεσε και κανόνισε να τη συνοδεύσει στην αυλή του διαδόχου στο Σινόν. Σύμφωνα με τα χρονικά, σε αυτή τη συνάντηση με τον Μπονρικούρτ , η Ιωάννα αποκάλυψε ότι τα στρατεύματα της Γαλλίας είχαν υποστεί μεγάλη ήττα κοντά στην Ορλεάνη εκείνη την ημέρα, και ότι αν δεν την έστελναν σύντομα στον διάδοχο, θα υπήρχαν και άλλες τέτοιες ήττες.  Συνεπώς, όταν η είδηση ​​της ήττας έφτασε στον Μπονρικούρτ τότε αυτός πείστηκε για την “θεική” αποστολή του κοριτσιού και συμφώνησε να τη συνοδεύσει. Όποια και αν ήταν η αλήθεια της ιστορίας η Ιωάννα έφυγε από το Βοκουλέρ μαζι με τον Μπονρικούρτ  στις 23 Φεβρουαρίου για τη Σινόν.

Για χρόνια, στη Γαλλία κυκλοφορούσαν αόριστες προφητείες σχετικά με μια κοπέλα που θα έσωζε τη Γαλλία. Πολλές από αυτές τις προφητείες προείπαν ότι η κοπέλα θα ερχόταν από τα σύνορα της Λωρραίνης , όπου βρίσκεται το Ντομρέμι , η γενέτειρα της Ιωάννας. Ως αποτέλεσμα, όταν έφτασε η είδηση ​​στους πολιορκημένους πολίτες της Ορλεάνης σχετικά με το ταξίδι της Ιωάννας για να δει τον Βασιλιά, οι προσδοκίες και οι ελπίδες τους ήταν μεγάλες. 

Συνοδευόμενη από αρκετούς στρατιώτες του Μπονρικούρτ , η Ιωάννα έφτασε στη Σινόν και συνάντησε επιτέλους τον διάδοχο Κάρολο, αν και θα περνούσαν λίγες μέρες ακόμα μέχρι να έχει μια ιδιωτική συνάντηση μαζί του όπου τελικά πείστηκε για τις «δυνάμεις» της (ή τουλάχιστον για τη χρησιμότητά της).  Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε ότι πρώτα πρέπει να πάει στο Πουατιέ για να εξεταστεί από τις εκκλησιαστικές αρχές. Τελικά ο Κάρολος αποδέχθηκε τις υπηρεσίες της στις 22 Μαρτίου. Την εξόπλισαν με θωρακισμένη πανοπλία, ξίφος ένα λάβαρο και κήρυκες.

Η πρώτη αποστολή της Ιωάννας ήταν να συμμετάσχει σε μια συνοδεία που συγκεντρωνόταν στο Μπλουά , υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη Ζαν ντε Λα Μπροσέ, Άρχοντα του Μπουσάκ που έφερνε προμήθειες στην Ορλεάνη. Ήταν από το Μπλουά οπου η Ιωάννα έστειλε τις διάσημες αγγελίες της στους Άγγλους πολιορκητές, αποκαλώντας τον εαυτό της «η Κόρη» ( La Pucelle ) και τους διέταξε, στο όνομα του Θεού, να φύγουν.

Η συνοδεία με τις προμήθειες, συνοδευόμενη από περίπου 400–500 στρατιώτες, τελικά αναχώρησε από το Μπλουά στις 27 ή 28 Απριλίου. Η Ιωάννα είχε επιμείνει να πλησιάσει την Ορλεάνη από τα βόρεια (μέσω της περιοχής Μπως ), όπου ήταν συγκεντρωμένες οι αγγλικές δυνάμεις, με σκοπό να τις πολεμήσουν αμέσως. Αλλά οι διοικητές αποφάσισαν να κάνουν μια κυκλική διαδρομή γύρω από το νότο, χωρίς να το πουν στην Ιωάννα, φτάνοντας στη νότια όχθη του Λίγηρα περίπου τέσσερα μίλια ανατολικά της πόλης. Ο διοικητής της Ορλεάνης βγήκε να τους συναντήσει πέρα ​​από το ποτάμι. Η Ιωάννα ήταν αγανακτισμένη με την εξαπάτηση και διέταξε μια άμεση επίθεση στο Σεντ Ζαν-λε-Μπλαν, την πλησιέστερη αγγλική βαστίλη στη νότια όχθη. Αλλά ο Ντουνουά, υποστηριζόμενος από τους Στρατάρχες, διαμαρτυρήθηκε και με κάποια προσπάθεια, τελικά την έπεισε να επιτρέψει στην πόλη και να ανεφοδιαστεί πριν από οποιαδήποτε επίθεση.

Η συνοδεία των προμηθειών πλησίασε την αποβάθρα του Port Saint-Loup, απέναντι από την αγγλική βαστίλη του Saint-Loup στη βόρεια όχθη. Ενώ οι Γάλλοι κρατούσαν περιορισμένη την αγγλική φρουρά του Saint-Loup, ένας στόλος σκαφών από την Ορλεάνη κατέπλευσε στην αποβάθρα για να παραλάβει τις προμήθειες μαζι με την Ιωάννα και 200 ​​στρατιώτες. Ένα από τα φημισμένα “θαύματα” της Ιωάννας λέγεται ότι συνέβη εδώ: ο άνεμος που είχε φέρει τις βάρκες στον ποταμό ξαφνικά αντιστράφηκε, επιτρέποντάς τους να πλεύσουν ομαλά στην Ορλεάνη κάτω από την κάλυψη του σκότους. Η Ιωάννα μπήκε θριαμβευτικά στην Ορλεάνη στις 29 Απριλίου γύρω στις 20:00, με μεγάλη χαρά. Η υπόλοιπη συνοδεία επέστρεψε στο Μπλουά.

Άρση της πολιορκίας 

Τις επόμενες δύο μέρες, για να τονώσει το ηθικό, η Ιωάννα περιόδευε στους δρόμους της Ορλεάνης, μοιράζοντας τρόφιμα στους ανθρώπους και μισθούς στη φρουρά. Η Ιωάννα έστειλε επίσης αγγελιοφόρους στους αγγλικούς προμαχώνες απαιτώντας την αναχώρησή τους, την οποία οι Άγγλοι διοικητές υποδέχτηκαν με χλευασμούς. Κάποιοι μάλιστα απείλησαν να σκοτώσουν τους αγγελιοφόρους ως «απεσταλμένους μιας μάγισσας».

Πιστεύοντας ότι η φρουρά ήταν πολύ μικρή για οποιαδήποτε ενέργεια, την 1η Μαΐου ο Ντουνουά άφησε την πόλη στα χέρια του Λα Χίρ και πήγε προσωπικά στο Μπλουά για να ζητήσει ενισχύσεις. Τότε η Ιωάννα βγήκε έξω από τα τείχη της πόλης και ερεύνησε προσωπικά όλες τις αγγλικές οχυρώσεις, κάποια στιγμή ανταλλάσσοντας κουβέντες με τον Άγγλο διοικητή Γουίλιαμ Γκλάσντεϊλ.

Στις 3 Μαΐου, η συνοδεία ενίσχυσης του Ντουνουά άφησε το Μπλουά για να κατευθυνθεί προς την Ορλεάνη. Ταυτόχρονα, άλλες νηοπομπές στρατευμάτων ξεκίνησαν απο άλλες περιοχές προς την κατεύθυνση της Ορλεάνης. Η στρατιωτική συνοδεία του Ντουνουά έφτασε μέσω στη βόρεια όχθη του ποταμού, νωρίς το πρωί της 4ης Μαΐου, με πλήρη θέα της αγγλικής φρουράς στο Σέντ Λορέντ. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να αντιπαρατεθούν με τις νέες Γαλλικές ενισχύσεις λόγω της μεγάλης δύναμής τους και τους άφησαν να περάσουν τον αποκλεισμό. Η Ιωάννα βγήκε για να τους συνοδεύσει.

Επίθεση στο Σεντ Λουπ 

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, 4 Μαΐου 1429, προφανώς για να εξασφαλίσει την είσοδο περισσότερων νηοπομπών μέσα στην πόλη, οι οποίες είχαν ακολουθήσει τη συνηθισμένη κυκλική διαδρομή μέσω της ανατολής, ο Ντουνουά εξαπέλυσε επίθεση στην ανατολική αγγλική βαστίλη του Σεντ Λουπ με τα στρατεύματα του. Η Ιωάννα παραλίγο να χάσει τη μάχη, έχοντας αποκοιμηθεί όταν άρχισε η επίθεση. Περίπου 1500 Γάλλοι Πολεμιστές επιτέθηκαν εναντίον της Αγγλικής φρουράς των 400. Ελπίζοντας να παραπλανήσει τους Γάλλους, ο Άγγλος διοικητής, Λόρδος Τζον Τάλμποτ, εξαπέλυσε μια επίθεση από το St. Pouair, στο βόρειο άκρο της Ορλεάνης, αλλά συγκρατήθηκε από τους Γάλλους οι οποίοι όταν τους έιδαν βγήκαν απο την πόλη και συγκρούστηκαν μαζί τους. Μετά από λίγες ώρες, το Σεντ Λουπ έπεσε, με τους Άγγλους να έχουν περίπου 140 νεκρούς και 40 αιχμαλώτους. Μερικοί από τους Άγγλους υπερασπιστές του Σεντ Λουπ αιχμαλωτίστηκαν στα ερείπια μιας κοντινής εκκλησίας, οι ζωές τους σώθηκαν μετά από αίτημα της Ιωάννας. Ακούγοντας ότι το Σεντ Λουπ είχε πέσει, ο Τάλμποτ αποσύρθηκε από τη βόρεια επίθεση.

Επίθεση στους Αυγουστίνους 

Την επόμενη μέρα, 5 Μαΐου, ήταν η Ημέρα της Ανάληψης , και η Ιωάννα προέτρεψε μια επίθεση στο μεγαλύτερο αγγλικό οχυρό, τη Βαστίλη του Αγίου Λοράν στα δυτικά. Αλλά οι Γάλλοι καπετάνιοι, γνωρίζοντας τη μικρή δύναμή τους και ότι οι άνδρες τους χρειάζονταν ανάπαυση, δεν θέλησαν να επιτεθούν και να τιμήσουν την ημέρα της γιορτής με ειρήνη. Εν μία νυκτί, σε ένα πολεμικό συμβούλιο, αποφασίστηκε ότι η καλύτερη πορεία δράσης ήταν να καθαριστούν οι αγγλικοί προμαχώνες στη νότια όχθη, όπου οι Άγγλοι ήταν πιο αδύναμοι.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου. Οι πολίτες της Ορλεάνης, εμπνευσμένοι από την Ιωάννα, ξεσηκώθηκαν και οργάνωσαν αστικές πολιτοφυλακές για λογαριασμό της και εμφανίστηκαν στις πύλες με σκοπό να ενταχθούν και αυτοι στον Γαλλικό στρατό. Παρά την αντίρρηση των καπετάνιων, η Ιωάννα επικράτησε και τελικά επέτρεψαν στην πολιτοφυλακή να ενταχθεί. Οι Γάλλοι διέσχισαν τον ποταμό από την Ορλεάνη με βάρκες και φορτηγίδες και αποβιβάστηκαν στην απέναντι όχθη.

Προτού οι Γάλλοι αποβιβαστούν σωστά στη νότια όχθη, ο Λα Χίρ  φέρεται να εξαπέλυσε μια απότομη επίθεση στο ισχυρό σημείο των Τουρελλών. Αυτό σχεδόν μετατράπηκε σε καταστροφή, καθώς η επίθεση εκτέθηκε στις πλευρές απο τα αγγλικά πυρά των Αυγουστίνων. Η επίθεση σταμάτησε όταν ακούστηκαν κραυγές ότι η αγγλική φρουρά της Βαστίλης του Σέντ Πριβέ πιο δυτικά ερχόταν για να ενισχύσει τους Άγγλους και να τους αποκόψει. Πανικός επικράτησε και οι Γάλλοι επιτιθέμενοι υποχώρησαν πίσω στα σημεία απόβασης, σέρνοντας την Ιωάννα πίσω μαζί τους. Βλέποντας τη «μάγισσα» να τρέχει και το «ξόρκι» να έχει σπάσει, η Αγγλική φρουρά του Γκλάσντεϊλ έτρεξε να τους κυνηγήσει, αλλά σύμφωνα με το μύθο, η Ιωάννα γύρισε μόνη της πίσω, ύψωσε το λάβαρο της και φώναξε «” (“Στο όνομα του Θεού”), που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετό για να πείσει τους Άγγλους για να σταματήσουν την καταδίωξή. 

Στη συνέχεια, οι Γάλλοι διοικητές εξαπέλυσαν επίθεση κατά του οχυρού μοναστηριού των Αυγουστίνων, το οποίο τελικά καταλήφθηκε λίγο πριν νυχτώσει. Με τους Αυγουστίνους στα χέρια των Γάλλων, η φρουρά του Γκλάσντεϊλ αποκλείστηκε στο συγκρότημα των Τουρελλών. Το ίδιο βράδυ, ό,τι απέμεινε από την αγγλική φρουρά στο Σέντ Πριβέ εκκένωσε το οχυρό τους και πήγε βόρεια του ποταμού για να ενωθεί με τους συντρόφους τους στο Σέντ Λορέντ. Ο Γκλάσντεϊλ ήταν απομονωμένος, αλλά μπορούσε να βασιστεί σε μια ισχυρή και καλά οργανωμένη αγγλική φρουρά 700–800 στρατιωτών.

Επίθεση στις Τουρέλλες 

Αναπαράσταση των πύργων

Η Ιωάννα είχε τραυματιστεί στο πόδι πατώντας μια μεταλλική ακίδα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους Αυγουστίνους και είχε μεταφερθεί πίσω στην Ορλεάνη μια νύχτα για να αναρρώσει, και ως αποτέλεσμα δεν συμμετείχε στο απογευματινό πολεμικό συμβούλιο. Το επόμενο πρωί, 7 Μαΐου, της ζητήθηκε να μήν πέρει μέρος στην τελική επίθεση στο οχυρό των Τουρελλών, αλλά αρνήθηκε και απαίτησε να μεταφερθεί στο γαλλικό στρατόπεδο στη νότια όχθη, προς μεγάλη χαρά του λαού της Ορλεάνης. Οι πολίτες αύξησαν περισσότερο τις πολιτοφυλακές για λογαριασμό της και άρχισαν να επισκευάζουν τη γέφυρα με δοκάρια για να επιτρέψουν μια αμφίπλευρη επίθεση στο συγκρότημα. Το πυροβολικό τοποθετήθηκε στο νησί του Αγίου Αντωνίου.

Νωρίς το πρωί, η Ιωάννα χτυπήθηκε απο ένα βέλος μακριού τόξου ενώ στεκόταν στην τάφρο νότια των Τουρελλών,  μεταξύ του λαιμού και του αριστερού ώμου και απομακρύνθηκε βιαστικά. Οι φήμες για τον θάνατό της ενίσχυσαν τους Άγγλους υπερασπιστές και κλόνισαν το γαλλικό ηθικό. Όμως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επέστρεψε αργότερα το βράδυ και είπε στους στρατιώτες ότι με μια τελική επίθεση θα κυρίευαν το φρούριο. Ο εξομολογητής της Ιωάννας ο ιερέας Ζάν Πασκέλ, δήλωσε αργότερα ότι η ίδια η Ιωάννα είχε κάποιο είδος προαίσθησης ή πρόγνωσης της πληγής της, δηλώνοντας την ημέρα πριν από την επίθεση ότι “αύριο θα κυλήσει αίμα από το σώμα μου πάνω από το στήθος μου”. 

 Έγιναν περαιτέρω επιθέσεις κατά των Τουρελλών κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Καθώς πλησίαζε το βράδυ, ο Ντουνουά είχε αποφασίσει να αφήσει την τελική επίθεση για την επόμενη μέρα. Ενημερωμένη για την απόφαση, η Ιωάννα πήγε για να προσευχηθεί και μετά επέστρεψε στην περιοχή, λέγοντας στα στρατεύματα ότι όταν το λάβαρο της άγγιξε το τείχος του φρουρίου, τότε θα γινόταν δικό τους. ​​Όταν ένας στρατιώτης φώναξε «Το λάβαρο αγγίζει τον τείχο», η Ιωάννα απάντησε « Tout est vostre – et y entrez! » («Όλα είναι δικά σας, – μπείτε μέσα!»). Τότε οι Γάλλοι στρατιώτες σε κατάσταση εκστασης όρμησαν πρός το φρούριο, ανεβάζοντας τις σκάλες και πηδωντας στα τείχη.

Οι Γάλλοι κέρδισαν τη μέρα και ανάγκασαν τους Άγγλους να υποχωρήσουν πίσω πρός την τελευταία οχύρωση, μέσα στους πύργους των Τουρελλών. Αλλά η κινητή γέφυρα που τους ένωνε υποχώρησε και ο Γκλάσντεϊλ έπεσε στο ποτάμι και χάθηκε. Οι Γάλλοι τότε πίεσαν για να εισβάλουν μέσα στις ίδιες τις Τουρέλλες, και από τις δύο πλευρές (η γέφυρα είχε επισκευαστεί). Οι Τουρέλλες, μισοκαμμένες, κατακτήθηκαν τελικά το βράδυ.

Οι απώλειες των Άγγλων ήταν βαριές. Μετρώντας και τις άλλες επιθετικές ενέργειες εκείνης της ημέρας (κυρίως την αναχαίτιση των ενισχύσεων), οι Άγγλοι είχαν υποστεί σχεδόν χίλιους νεκρούς και 600 αιχμαλώτους. Στο συγκρότημα βρέθηκαν 200 Γάλλοι κρατούμενοι και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τέλος της πολιορκίας 

Με το συγκρότημα των Τουρελλών να έχει καταληφθεί, οι Άγγλοι είχαν χάσει τη νότια όχθη του Λίγηρα. Δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η πολιορκία, καθώς η Ορλεάνη μπορούσε πλέον να ανεφοδιάζεται εύκολα επ’ αόριστον.

Το πρωί της 8ης Μαΐου τα αγγλικά στρατεύματα στη βόρεια όχθη, υπό τις διαταγές του κόμη του Σάφολκ και του Λόρδου Τζον Τάλμποτ, κατέστρεψαν τα οχυρά τους και συγκεντρώθηκαν σε διάταξη μάχης στο πεδίο κοντά στο Σέντ Λορέντ. Ο γαλλικός στρατός υπό τον Ντουνουά παρατάχθηκε μπροστά τους. Στάθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο ακίνητοι για περίπου μια ώρα, προτού οι Άγγλοι αποσυρθούν από το πεδίο και πορευτούν για να ενωθούν με άλλες αγγλικές μονάδες που υποχωρούσαν. Μερικοί από τους Γάλλους διοικητές προέτρεψαν μια επίθεση για να καταστρέψουν τον αγγλικό στρατό όσο ήταν ακόμη εκεί. Η Ιωάννα φέρεται να το απαγόρευσε και τους άφησε να φύγουν. 

Συνέπειες

Οι Άγγλοι δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους νικημένους. Αν και είχαν υποστεί τεράστιες απώλειες στην Ορλεάνη, η γύρω περίμετρος της περιοχής ήταν ακόμα στα χέρια τους. Πράγματι, ήταν δυνατό για τους Άγγλους να αναδιοργανωθούν και να ξαναρχίσουν την πολιορκία της ίδιας της Ορλεάνης αμέσως μετά, αυτή τη φορά ίσως με μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς η γέφυρα είχε πλέον επισκευαστεί, και επομένως πιο επιρρεπής στο να καταληφθεί από επίθεση. Η προτεραιότητα του Σάφολκ εκείνη την ημέρα (8 Μαΐου) ήταν να σώσει ό,τι είχε απομείνει από αγγλικά όπλα.

Οι Γάλλοι διοικητές κατάλαβαν το ίδιο. Η Ιωάννα έφυγε από την Ορλεάνη για να συναντήσε τον Διάδοχο Κάρολο έξω από την Τούρ στις 13 Μαΐου για να αναφέρει τη νίκη τους. Κάλεσε αμέσως για μια πορεία βορειοανατολικά προς τη Σαμπάνια, προς τη Ρεμς , αλλά οι Γάλλοι διοικητές ήξεραν ότι έπρεπε πρώτα να καθαρίσουν τους Άγγλους από τις θέσεις τους στο Λίγηρα.

Η εκστρατεία του Λίγηρα ξεκίνησε μερικές εβδομάδες αργότερα, μετά από μια περίοδο ανάπαυσης και ενίσχυσης. Πολλοί εθελοντές ενίσχυσαν τον γαλλικό στρατό, πρόθυμοι να υπηρετήσουν υπό το λάβαρο της Ιωάννας της Λωρραίνης. Μετά από μια σειρά σύντομων πολιορκιών και μαχών οι περιοχές του Λίγηρα βρέθηκαν ξανά στα χέρια των Γάλλων. Ένας αγγλικός στρατός ενίσχυσης που ερχόταν από το Παρίσι υπό τον Τζον Τάλμποτ ηττήθηκε στη μάχη του Πατάι λίγο μετά (18 Ιουνίου), η πρώτη σημαντική νίκη πεδίου για τα γαλλικά όπλα εδώ και χρόνια. Οι Άγγλοι διοικητές, ο κόμης του Σάφολκ και ο Λόρδος Τάλμποτ, αιχμαλωτίστηκαν σε αυτή την εκστρατεία. Μόνο μετά από αυτό οι Γάλλοι ένιωσαν αρκετά ασφαλείς για να αποδεχτούν το αίτημα της Ιωάννας για μια πορεία στη Ρεμς.

Μετά από κάποια προετοιμασία, η πορεία προς τη Ρεμς ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου, ο διάδοχος Κάρολος ακολουθούσε την Ιωάννα και τον γαλλικό στρατό μέσω της Σαμπάνιας η οποία ήταν κατεχόμενη από τη Βουργουνδία.. Αν και η Οσέρ (1 Ιουλίου) έκλεισε τις πύλες της και τους αρνήθηκε την είσοδο, το Σέντ Φλορεντίν(3 Ιουλίου) τους υποδέχτηκε, όπως και μετά από κάποια αντίσταση, το Τρουά(11 Ιουλίου) και το Châlons-sur-Marne (15 Ιουλίου). Έφτασαν στη Ρεμς την επόμενη μέρα και ο διάδοχος Κάρολος, με την Ιωάννα στο πλευρό του, τελικά στέφθηκε ως Βασιλιάς Κάρολος Ζ΄ της Γαλλίας στις 17 Ιουλίου 1429.

Mάχη της Μαντινείας: Οι Σπαρτιάτες αντιμετωπίζουν τον Πελοποννησιακό συνασπισμό και τους Αθηναίους σε μία από τις μεγαλύτερες μάχες της αρχαιότητας μεταξύ οπλιτών.

Η Μάχη της Μαντίνειας το 418 π.Χ. έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη μάχη μεταξύ οπλιτών του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το 418 π. Χ....

Μάχη του Αζενκούρ: Ο Ερρίκος Ε΄ εξολοθρεύει τον Γαλλικό στρατό και εξασφαλίζει την Αγγλική κυριαρχία στην πιο καθοριστική μάχη του Εκατονταετή Πολέμου‎.

Η μάχη του  Αζενκούρ ήταν μία αποφασιστική νίκη των Άγγλων εναντίον των Γάλλων κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1415...